Genealogische Bevolkingsreconstructie Klerken-Houthulst 1600-1920

Welkom bij deze blog met berichten over het onderzoek naar mijn voorouders, meer in het bijzonder de voorouders Debruyne die zich begin jaren 1600 in Klerken vestigden en aan de basis liggen van 10-20% van alle Debruyne/De Bruyne die in België en nabije of verdere omgeving wonen.

Om hier meer inzicht in te krijgen bleek een tiental jaar geleden dat een algemene reconstructie van de bevolking van het toenmalige Klerken hierbij van nut kan zijn. Over de loop van 200 jaar woonden er zeker zeven generaties van mijn voorouders. Omtrent 1825-1830 “emigreerde” mijn overgrootvader Leonard Debruyne naar Kaaskerke. Hij was de zoon van Angela Debruyne, de dochter van Joannes Laurentius Debruyne, de zoon van Winocus De Bruyne, de zoon van Nicolaus de Brune, de zoon van Petrus de Brune, allen geboren en getogen in Klerken. Deze laatste was een van de zonen van Jan de Bruijne de oude, die, voor zover bekend, voor 1640 in Klerken ging wonen/woonde in de ZW-hoek van de gemeente, net boven het Vrijbos, dicht bij wat later Jonkershove werd.

Leonard Debruyne’s vertrek valt eerder toevallig samen met de uitbreiding van Klerken met een deel van het intussen geprivatiseerde Vrijbos. Hij vertrok uit het Hoogkwartier, de wijk die enkele tientallen jaren later de parochie Houthulst werd.

De kaartjes hieronder tonen Klerken-Houthulst, inclusief Jonkershove en Terrest zoals beschreven in 1774, 1846 en vandaag (meer in detail te vinden bij “Historische kaarten” op Geopunt): op de Ferrariskaart uit 1774 is het Vrijbos net geen 2500 ha groot, meer dan het dubbele van het toenmalige Klerken. Dit is dus de toestand ongeveer midden de bestudeerde periode. In 1846 zien we de toestand zoals beschreven in het Kadaster op de zogenaamde Popp-kaart, inclusief de grenzen van het toenmalige Klerken. De toestand vandaag illustreert de huidige bebouwing.

Hiermee is alvast geografisch het onderzoeksgebied in grote lijnen gedefinieerd. Maar dit is een vierdimensionale puzzel. Deze vier dimensies vinden we terug in de reconstructie van de bevolking in de 300 jaar voor 1920, en hoe die van weinig of niemand eind 16de eeuw, door woelige perioden met oorlog, ziekte en hongersnood, besmettingen en bezettingen, aangroeit en ontwikkelt, om eind 1914, bij de Duitse bezetting, weer volledig leeg te lopen.

Na de Grote Oorlog werd de streek opnieuw bevolkt, met een deel van de vroegere bewoners, en daarna met een niet ophoudende stroom nieuwkomers. In 1928 splitste Houthulst af van Klerken. En 50 jaar later, in 1976, werden Klerken en een stukje van Terrest (van Staden), en ook Jonkershove (van Woumen) en ook nog Merkem bij Houthulst gevoegd. Samen vormen ze vandaag de gemeente Houthulst.

Klerken Houthulst op de Ferrariskaart van 1774
Klerken Houthulst op de Popp kadasterkaart van 1846
Klerken-Houthulst in 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s